Iskolánkban 2012-ben indítottunk először speciális jellegű, diszlexiás osztályokat.

A diszlexiás gyerekek nem fogyatékosak, információfeldolgozási sajátosságaik miatt másképp, lassabban, és nagyobb erőfeszítéssel sajátítják el a tananyagokat. Sajátos nevelési igénnyel rendelkeznek. Foglalkoztatottságuk eltérően, speciális képzettségű tanárok, oktatók segítségével történik, a hagyományos oktatás keretén belül.

Fontos eloszlatni azt a tévhitet, hogy a diszlexiás gyerek átlag alatti felfogóképességgel rendelkezne, sőt előfordul, hogy jóval a megszokott feletti szintet ér el az intelligenciájuk. Ezt bizonyítandó, íme néhány név a diszlexiások sorából: Albert Einstein, Thomas Edison, Alexander Graham Bell, Leonardo da Vinci, Walt Disney, Winston Churchill, Cher, Whoopi Goldberg, Danny Glover, William Butler Yeats, Ludwig Wittgenstein, és Ludwig van Beethoven.

A problémát tehát nem az ő szellemi képességeik jelentik. A kérdés az, hogy az oktatás mennyire tud rugalmasan alkalmazkodni ezekhez a gyerekekhez, mennyi időt, pénzt, energiát és türelmet tudnak szánni arra, hogy külön, személyre szabottan foglalkozzanak a diszlexiás gyerekekkel, és egyáltalán a pedagógusoknak mennyi lehetőségük van erre.

DISZLEXIÁS OSZTÁLYOK AZ ISKOLÁNKBAN

VIII. C (11 diák)
oktatási nyelv: magyar
osztályfőnök: Benedek Magdolna
BEDŐ CSABA
BEDŐ IGNÁC
DÉNES ANNAMÁRIA-KINGA
FÁBIÁN KRISZTA
GERGELY SOMA
GYÖRGY MÓNIKA
KALÁNYOS IZABELLA-MELINDA
ORMAI IVETT-ESZTER
STEIGERWALD EDE-JÁCINTA
SZABÓ EMILIA-KRIZÁNTIN
SZABÓ LAJOS